چیلر هوا خنک
چیلرهای تراکمی به دو دسته کلی چیلر هوا خنک و آب خنک تقسیم میشوند . اصول کارکرد و قطعات آنها بسیار شبیه به هم بوده و با این تفاوت که در چیلر تراکمی هوا خنک ، کندانسور به صورت هوا خنک بوده و با استفاده از فن های نصب شده در بالای چیلر هوا را از روی لوله های کندانسور می دمند , خنک می شود.
در چیلر تراکمی آب خنک ، کندانسور با استفاده از آب خنک می شود. این آب بعد از گرفتن حرارت کندانسور ، به وسیله پمپ به برج خنک کننده ارسال می شود تا مجدداً در برج ، خنک شود . چیلر تراکمی هوا خنک ، یکی از مناسب ترین دستگاه ها جهت سرمایش هوای ساختمان های مسکونی ، مراکز خرید و مجتمع های تجاری ، ادرای ، صنعتی ، آموزشی ، ورزشی و نیز تجهیزات ، ماشین آلات و دستگاه های صنعتی است . مخصوصاً در مناطقی که با مشکل تامین آب , مصرف و هزینه بالای آن مواجه هستیم زیرا که چیلر هوا خنک بر خلاف چیلر آب خنک ، مصرف آب ندارد .
وظیفه چیلر هوا خنک و انواع دیگر آن این است که آب را در یک مدار بسته ، سرد کرده و با پمپ به یونیت های داخل ساختمان مانند فن کویل ، هواساز و یا به دستگاه های صنعتی پمپاژ کنند . آب سرد در لوله های فن کویل و هواساز (و یا مدار دستگاه صنعتی) جاری شده و یک فن با دمیدن هوا از اطراف لوله ها ، دمای هوا را کاهش داده و در ساختمان توزیع می کند .
چیلر دارای اجزا متعددی میباشد که مهم ترین آن ها (سیکل تبرید تراکمی) عبارت اند از :
- کمپرسور ( اصلی ترین واحد چیلر که کار فشرده سازی مبرد را انجام میدهد. )
- کندانسور ( همانگونه که از نامش پیداس وظیفه آن کاهش دمای مبرد فشرده شده میباشد.)
- اکسپنشن ولو ( اکسپنشن ولو یا شیر فشار شکن به منظور کاهش فشار مبرد استفاده میشود که نتیجه آن افزایش حجم قابل توجه مبرد و در پی آن کاهش بسیار زیاد دمای مبرد میباشد.)
- اواپراتور ( یک نوع مدبل حرارتی است که دارای انواع مختلفی میباشد که وظیفه آن جذب گرمای آب پمپاژ شده به واحد های مصرفی مانند فن کویل هاست .)
مدار بندی :
مدار بندی که مرتبط با نوع چینش مدارات اواپراتور میباشد که معمولاً به صورت تک مدار ، دو مدار و چهار مدار تولید میشوند . درواقع تعداد هر مدار نشان دهنده یک سیکل کامل تبرید تراکمی میباشد . به طور مثال با داشتن یک چیلر هوا خنک دو مدار همانند داشتن دو عدد تک مدار میباشد .
با توجه به استراکچر واحد و برخی اجزای مشترک طبیعتاً خرید یک چیلر دو مدار به صرفه تر از خرید تک مدار میباشد.
معمولاً هرچقدر ظرفیت چیلر بالا تر رفته ( حدود 120 تن واقعی به بالا ) بهتر است از تعداد مدارات بیشتری به منظور کاهش استهلاک و مصرف برق ، استفاده نمود.
کمپرسور چیلر هوا خنک :
مهمترین قطعه در چیلرها کمپرسور آن میباشد که متناسب با کاربری پروژه باید در انتخاب آن دقت لازم را به کار برد . چهار نوع از بهینه ترین کمپرسورها در صنعت چیلرسازی عبارتند از :
- اسکرال Scroll یا حلزون
- اسکرو Screw یا مارپیچی
- سیلندر و پیستون Piston type یا رفت و برگشتی
- سانتریفیوژ Centrifugal یا گریز از مرکز